Математика 4 клас тема ЗАДАЧІ НА ВИЗНАЧЕННЯ ЧАСУ ЗА ВІДСТАННЮ І ШВИДКІСТЮ. ДІЇ З ІМЕНОВАНИМИ ЧИСЛАМИ

ЗАДАЧІ НА ВИЗНАЧЕННЯ ЧАСУ ЗА ВІДСТАННЮ І ШВИДКІСТЮ. ДІЇ З ІМЕНОВАНИМИ ЧИСЛАМИ 

Мета: ознайомити учнів зі способом визначення часу за відомими швидкістю і відстанню; вдосконалювати вміння додавати і віднімати іменовані числа; розвивати уважність; виховувати інтерес до предмета. 

ХІД УРОКУ 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ 

II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ 

1. Перевірка домашнього завдання 

2. Усні обчислення 

— Обчисліть способом округлення. 

36 + 19 = 55           278 + 197 = 475              326 + 39 = 365 

36 – 19 = 17           278 – 197 = 81                326 – 98 = 228 

3. Математичний диктант 

— Запишіть тільки відповіді. 

- Скільки днів у 8 тижнях? 10 тижнях? 

- У четвертому класі 9 відмінників. Це 1/3 усієї кількості учнів. Скільки учнів у четвертому класі? 

- Літак летів на висоті 7000 м. Запишіть висоту в кілометрах. 

- Невідоме число зменшили в 4 рази й отримали 240. Запишіть невідоме число. 

- Господиня виростила 15 курчат, а гусенят — у 3 рази більше. Скільки всього курчат і гусенят виростила господиня? 

- Яку відстань проїде електропотяг за 2 години, якщо рухатиметься зі швидкістю 100 км/год? 

- З якою швидкістю рухатиметься теплохід, якщо він за 2 години подолає 52 км? 

 

Відповіді: 56; 70; 27; 7 км; 960; 60; 200 км; 26 км/год. 

III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ 

— Як знайти відстань, якщо відомі час і швидкість? 

— Як знайти швидкість за відомими часом і відстанню? 

IV. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ 

— Сьогодні на уроці ми навчимося визначати час за відомими відстанню і швидкістю, повторимо додавання і віднімання іменованих чисел. 

V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ 

1. Фронтальна робота 

Задача 

Турист пройшов 20 км зі швидкістю 5 км/год. Скільки часу перебував у дорозі турист? 

— Складемо короткий запис задачі за допомогою схеми. 

— За одну годину турист проходив 5 км. Скільки разів число 5 міститься в числі 20? (Підвести учнів до висновку: щоб визначити час, потрібно відстань розділити на швидкість.) 

5 км/год 20 км 

2. Первинне закріплення 

Завдання 510 

Учні читають і коментують прочитане. 

Завдання 511 

— Виконайте ланцюжком, кожен раз повторюючи правило знаходження часу. (Лижник 26 : 13 = 2 (год)); потяг 240 : 60 = 4 (год); автомобіль 240 : 80 = 3 (год).) 

3. Фізкультхвилинка 

VІ. РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ ЗНАНЬ 

1. Робота над задачами 

Завдання 512 

Відстань Швидкість Час 

По асфальтованій дорозі 210 км 70 км/год ? ? 

По грунтовій дорозі 90 км 45 км/год ? 

1) 210 : 70 = 3 (год) — рухався автомобіль по асфальтованій дорозі; 

2) 90 : 45 = 2 (год) — рухався автомобіль по ґрунтовій дорозі; 

3) 3 + 2 = 5 (год). 

210 : 70 + 90 : 45 = 5 (год) 

Відповідь: автомобіль проїхав усю відстань за 5 годин. 

Завдання 513 

Колективно розглядаються різні випадки руху човнів (за течією і проти течії). Складається графічна схема. Учні розв’язують задачу, записуючи її в зошитах і на дошці з коментуванням. 

17 250 + 15 000 + 19 885 = 52 км 135 м 

19 885 + (17 250 – 15 000) = 22 км 135 м 

Завдання 514 

— Прочитайте задачу. Повторіть умову, користуючись таблицею. 

Рухомий об’єкт Відстань Швидкість Час 

Човен 1 км = 1000 м 100 м/хв однаковий 

Плавець 400 м ? 

1) 1000 : 100 = 10 (хв) — час руху; 

2) 400 : 10 = 40 (м/хв). 

Відповідь: швидкість, з якою рухався плавець, дорівнює 40 м/хв. 

Завдання 515 

2. Самостійна робота 

Самоперевірка — з дошки. 

Завдання 516 (взаємоперевірка — в парах) 

12 т 70 кг – 9 т 500 кг = 2 т 570 кг 

– 12070 

9500 

  2570 (кг) 

24 м 75 см + 19 м 9 см = 43м 84 см 

+       2475 

 1909 

        4384 (см) 

(10 т – 6 ц) : 2 = (100 ц – 6 ц) : 2 = 94 ц : 2 = 47 ц 

(2 м – 80 см) • 4 = (200 см – 80 см) • 4 = 120 см • 4 = 480 см 

3. Колективна робота над задачею 

Завдання 517 

— Ознайомтеся з текстом задачі. Зобразіть її схематично. 

1 c                                                                        1 c                                                                 1 c 

4 м 9 дм                                                4 м 9 дм + 9 м 8 дм                                 4 м 9 дм + 9 м 8 дм + 9 м 8 дм 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 

Завдання 518; 519 (с. 83). 

VIII. ПІДСУМОК УРОКУ 

— Чого вчилися на уроці? 

— Як знайти невідомий час за відстанню і швидкістю?