Математика 3 клас Порівняння способів усного віднімання круглих трицифрових чисел. Перевірка віднімання додаванням. Розв’язування задачі на три дії

 Порівняння способів усного віднімання круглих трицифрових чисел. Перевірка віднімання додаванням. Розв’язування задачі на три дії

Мета: узагальнити знання учнів про різні способи віднімання круглих трицифрових чисел; формувати вміння розв’язувати задачі на знаходження третього доданка; розвивати мислення, самостійність під час роботи; виховувати інтерес до предмета.

Хід уроку

І. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

1. Перевірка домашнього завдання

— Назва якого свята у вас вийшла, коли ви розв’язували приклади 525(с. 83)? (Покрова)

— Що ви знаєте про це свято?

2. Гра «виправ помилки» (с. 83, завдання 527)

3. Фронтальна робота над задачею (с. 83, завдання 526)

1) Аналіз задачі, складання короткої умови.

48 кг картоплі — 8 кг крохмалю

30 кг картоплі — ?

Розв’язання

1) 48 : 8 = 6 (кг)

2) 30 : 6 = 5 (кг)

Відповідь: 5 кг крохмалю.

2) Складання оберненої задачі.

48 кг картоплі — 8 кг крохмалю

? — 5 кг крохмалю

Розв’язання

1) 48 : 8 = 6 (кг)

2) 6 • 5 = 30 (кг)

Відповідь: 30 кг картоплі.

III. Повідомлення теми уроку

— Сьогодні на уроці ми будемо вчитися розв’язувати приклади на віднімання круглих трицифрових чисел; будемо розв’язувати задачі на три дії.

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Пояснення нового матеріалу

1) Порозрядне віднімання трицифрових чисел.

860 – 250 = (800 – 200) + (60 – 50) = 600 + 10 = 610

800 60 200 50

2) Послідовне віднімання круглих трицифрових чисел.

Спочатку від круглого числа віднімають сотні, а потім — десятки.

860 – 250 = (860 – 200) – 50 = 610

200 50

3) Заміна круглих трицифрових чисел десятками.

860 – 250 = 86 дес. – 25 дес. = 61 дес. = 610

2. Первинне закріплення

1) Обчислення прикладів з коментуванням (с. 84, завдання 530).

2) Самостійна робота (с. 84, завдання 531).

— Обчисліть приклади. Виконайте перевірку додаванням.

3. Робота над задачею на три дії (с. 83, завдання 528)

— Прочитайте задачу.

— Які дерева позначив лісник на зруб? (Сосни і ялини)

— Скільки було сосен? ялинок? (110; на 60 менше)

— Прочитайте головне питання задачі.

План розв’язання

1) Скільки ялинок позначив на зруб лісник?

2) Скільки всього дерев позначив на зруб лісник?

3) Скільки дерев залишиться на ділянці після зрубу?

— Оберіть схему і розв’яжіть задачу.

Розв’язання

1) 110 – 60 = 50 (д.) — ялинок позначив на зруб

2) 110 + 50 = 160 (д.) — позначив на зруб

3) 980 – 160 = 820 (д.)

Відповідь: 820 дерев залишиться на ділянці після зрубу.

Творча робота над задачею

— Замініть одне слово в умові, щоб задача розв’язувалася за другою схемою. (А ялинок — на 60 більше.)

Фізкультхвилинка

V. Розвиток математичних знань

1. Робота над задачею (с. 83, завдання 529)

— Прочитайте задачу.

— Які овочі завезли в їдальню? (Картоплю, буряк, моркву)

— Скільки завезли буряків? (420 кг)

— А моркви? (80 кг)

— Чи знаємо ми, скільки привезли картоплі? (Ні)

— Що ще відомо в задачі? (Що всього овочів було 990 кг.)

— Прочитайте головне питання задачі.

Під час відповідей на запитання на дошці з’являється короткий запис.

Картоплі — ?

Буряк — 420 кг

Морква — 80 кг

— Чи можемо ми відразу відповісти на питання задачі? (Ні)

— Яких даних нам бракує? (Скільки важить картопля.)

— Чи можемо ми взнати вагу картоплі? (Ні. Ми не знаємо, скільки важать буряк і морква разом.)

— Якою дією ми можемо знайти вагу буряка і моркви? (Додаванням)

— Що треба зробити, щоб дізнатися вагу картоплі?

— А якою дією дамо відповідь на головне питання задачі? (Відніманням)

Один учень розв’язує задачу біля дошки з коментуванням, решта записують розв’язання в зошитах.

Розв’язання

1) 420 + 80 = 500 (кг) — буряка і моркви разом

2) 990 – 500 = 490 (кг) — картоплі

990 кг

на ? кг >

136

3) 490 – 420 = 70 (кг)

Відповідь: на 70 кілограмів більше завезли картоплі, ніж буряка.

2. Самостійна робота

1 варіант

1) Позначте правильний спосіб обчислення числового виразу.

а) 700 – 300 = 400;

7 сот. – 3 сот. = 4 сот.;

70 дес. – 3 дес. = 40 дес.

б) 140 – 50 = 90;

140 дес. – 5 дес. = 9 дес.;

14 дес. – 5 дес. = 9 дес.

2) Знайдіть відповіді до прикладів.

870 – 60 + 100                                100

200 + (360 – 150)                           930

690 + 300 – 60                                 910

850 – (310 + 440)                            410

3) Позначте вираз, що є розв’язанням до задачі.

Липа живе 390 років, сосна — на 20 років менше, ніж липа, а береза — на 200 років менше, ніж сосна. Скільки років живе береза?

390 + 20 – 220 =190 (р.);

390 – 20 – 220 = 150 (р.)

4) Позначте правильну відповідь.

а) 1 кг – 300 г =

.700 г;

600 г.

б) 1 м 80 см + 20 см =

.2 м;

1м 10 см.

5) У якому виразі застосовано переставну властивість дії додавання?

500 + 40 + 200 + 30 = 700 + 70 = 770

500 + 40 + 200 + 30 = 540 + 230 = 770

6) Позначте периметр поданої фігури.

5 см

3 см

Р = 3 см + 5 см

Р = 3 см + 5 см + 3 см + 5 см

2 варіант

1) Позначте правильний спосіб обчислення числового виразу.

а) 300 + 400 = 700;

3 сот. + 4 сот. = 7 сот.;

3 дес. + 40 = 7 дес.

б) 170 – 80 = 90

170 – 8 дес. = 9 дес.;

17 дес.— 8 дес. = 9 дес.

2) Знайдіть відповіді до прикладів.

840 + 50 – 300                                     760

360 + (970 – 570)                                  590

240 – 120 + 450                                   560

970 – (205 + 205)                                570

3) Позначте вираз до задачі.

Фермер зібрав 390 кг яблук, груш — на 50 кг менше, ніж яблук, а слив — на 120 кг менше, ніж груш. Скільки груш зібрав фермер?

390 – 50 – 120 = 220 (кг)

390 + 50 + 120 = 560 (кг)

4) Позначте правильну відповідь.

а) 1 м 30 см + 70 см =

1 м 10 см;

2 м.

б) 1 кг – 400 г =

60 г;

600 г.

5) У якому виразі застосовано переставну властивість дії додавання?

300 + 70 + 400 + 30 = 370 + 430 = 800

300 + 70 + 400 + 30 = 700 + 100 = 800

6) Позначте периметр поданої фігури.

5 см

2 см

Р = 2 см + 2 см + 5 см + 5 см

Р = 2 см + 5 см + 2 см

3. Завдання з логічним навантаженням (с. 84, завдання 532)

— Прочитайте задачу.

— Розгляньте таблицю. (Таблиця записана на дошці.)

Швидкість                        Час                             Відстань

?                                         2 год                         10 км

?, на 1 км/год<              3 год?

— Чи можемо ми знайти швидкість, з якою йшов пішохід спочатку? (10 : 2)

— Що треба зробити, щоб дізнатися, з якою швидкістю пішохід став проходити наступні 3 години? (– 1)

— Якою дією дамо відповідь на питання задачі? (Множенням)

VI. Підсумок уроку

— Які випадки віднімання круглих трицифрових чисел ми сьогодні розглянули?

— Поясніть різні способи обчислення прикладу 480 – 120.

VII. Домашнє завдання

С. 84, завдання 533; 534.