Математика 3 клас Робота над задачами на кратне порівняння двох часток. Складені задачі з буквеними даними

Робота над задачами на кратне порівняння двох часток. Складені задачі з буквеними даними

Мета: формувати вміння розв’язувати приклади і задачі на основі знання табличного множення і ділення; ознайомити учнів із задачами на кратне порівняння двох часток; провести аналіз складеної задачі з буквеними даними; вдосконалювати обчислювальні навички; розвивати пізнавальну активність; виховувати старанність.

Хід уроку

І.Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

1. Перевірка домашнього завдання

2. Гра «допоможіть сові розв’язати кругові приклади» (с. 42, завдання 293)

III. Повідомлення теми уроку

— Сьогодні на уроці ми будемо розв’язувати задачі на кратне порівняння двох часток, складені задачі з буквеними даними.

IV. Робота над темою уроку

1. Підготовча робота

Задача 1

На шкільній ділянці посіяли 8 кг пшениці, а зібрали — 24 кг. На скільки більше пшениці зібрали, ніж посіяли?

Аналіз задачі за питаннями вчителя, складання короткої умови.

— Як порівняти, на скільки одне число більше або менше від другого?

Розв’язання

24 – 8 = 16 (кг)

Відповідь: на 16 кг більше.

Задача 2

На шкільній ділянці посіяли 8 кг пшениці, а зібрали — 24 кг. У скільки разів більше пшениці зібрали, ніж посіяли?

Аналіз задачі за питаннями вчителя, складання короткої умови.

— Як порівняти, у скільки разів одне число більше або менше від другого?

Розв’язання

24 : 8 = 3 (рази)

Відповідь: у 3 рази більше.

Висновок. Щоб дізнатися, на скільки одне число більше або менше від другого, треба виконати дію віднімання. Щоб дізнатися, у скільки разів одне число більше або менше від другого, треба виконати дію ділення.

2. Робота над задачами на кратне порівняння двох часток (с. 41, завдання 290)

Дві групи учнів саджали дерева. У першій групі було 4 учні, а в другій — 5. Перша група посадила 24 дерева, а друга — 25. Яка група працювала краще?

Аналіз умови задачі, складання короткої умови.

4 уч. — 24 дерева на ? >

5 уч. — 25 дерев

Самостійне розв’язування задачі за вказівкою вчителя: щоб відповісти на питання задачі, дізнайтеся, скільки дерев саджав один учень у кожній групі.

Розв’язання

1) 24 : 4 = 6 (д.) — посадив 1 учень у першій групі

2) 25 : 5 = 5 (д.) — посадив 1 учень у другій групі

3) 6 – 5 = 1 (д.)

Відповідь: краще працювала перша група.

Майстер за 8 год виготовив 48 деталей, а учень за 4 год — 8 таких деталей.

У скільки разів більше деталей виготовляв за 1 год майстер, ніж учень?

Аналіз умови задачі, складання короткої умови.

Майстер — 8 год — 48 деталей у ? разів >

Учень — 4 год — 8 деталей

— Скільки деталей виготовив майстер за 1 годину?

— Скільки деталей виготовив учень за 1 годину?

— У скільки разів більше деталей виготовляв за 1 год майстер, ніж учень?

— За схемою складіть вираз до задачі та розв’яжіть її.

(:) : (:) =

в) творча робота над задачею.

— Змініть запитання задачі так, щоб останньою дією розв’язання було додавання. (Скільки всього деталей виготовив майстер і учень разом за 1 годину.)

— Запишіть розв’язання за схемою.

(:) + (:) =

Фізкультхвилинка

V. Розвиток математичних знань

1. Робота над складеною задачею з буквеними даними (с. 41, завдання 292)

Аналіз задачі проводиться за текстом у підручнику.

— Як запишемо відповідь до задачі? (Якщо умова задачі містить буквене дане, то відповідь записують у вигляді виразу.)

— Знайдіть відповідь за умови, що k = 8 (самостійно).

2. Робота над задачею (с. 41, завдання 285)

Аналіз умови задачі за питаннями вчителя.

Самостійне розв’язування задачі учнями з подальшою перевіркою.

Розв’язання

1) 24 : 8 = 3 (кг) — 1 вівці

2) 24 – 3 = 21 (кг)

Відповідь: на 21 кг силосу більше давали корові.

3. Завдання з логічним навантаженням (с. 42, завдання 294)

Розв’язання

1) 100 – 60 = 40 (с.) — прочитав Петрик

2) 24 + 22 = 46 (с.) — прочитав Толя

3) 46 – 40 = 6 (с.)

Відповідь: Толя прочитав більше на 6 сторінок.

VI. Підсумок уроку

— Як дізнатися, на скільки одне число більше або менше від другого?

— Як дізнатися, у скільки разів одне число більше або менше від другого?

VII. Домашнє завдання

С. 42, завдання 295; 296.